Lesní Hluboké leží částečně v chráněné krajinné oblasti Údolí Bílého potoka v nadmořské výšce okolo 503 m. Katastrální hranice splývají s potoky obtékajícími obec, z nichž nejznámější jsou Stříbrnický potok na jihovýchodní straně a Bílý potok na severní a východní straně. Oba potoky jsou také součástí chráněného přírodního parku „Bílý potok", jehož  hranice zasahují na severní a východní straně až k rodinným domkům obce. Bílý potok protékající známou osadou Šmelcovna ústí do Brněnské přehrady. Pro zájemce o faunu i flóru, ale i jiné dění existuje spolek přátel Údolí Bílého potoka, kde lze nalézt podrobnější informace.

Historie obce je spjata především s působením  Rajhradského kláštera. V roce 1770 byl v obci zbudován  jako lovecký zámek, sídlo opatů rajhradských, v r. 1776 vyrostla naproti zámku kaple sv. Anny s nástěnnými obrazy, na oltáři se soškou sv. Anny, pravděpodobně ze 14. století. Dle historických pramenů se  údajně v r. 1621 uchýlil nakrátko do obce i J.A.Komenský.

Lidé se tehdy živili především zemědělstvím, dále jako zedníci, tesaři, kovodělníci, živnostníci a lesní dělníci. V okolí obce se těžil kdysi kámen, železo a stříbro, které se zde ještě objevuje v nepatrném množství v leštěnci olověném - odtud i název této oblasti „Stříbrnice" a „Stříbrnický potok". Zůstaly zde pak štoly-chodby ve skalním masivu, které sloužily za druhé světové války k úkrytu partyzánské skupiny působící v této oblasti.

V obci je obchod se smíšeným zbožím, pohostinství (t.č. v opravě) a kulturní sál, cca 500m od obce stojí nově vybudovaný hotel Annahof Devět křížů , původně známý jako motel Devět křížů, kde můžete třeba i přenocovat. Tento hotel uspokojí zcela jistě i náročnější klienty.

Pro děti i dospělé je v obci ve sportovně-relaxačním areálu Azuro168 k dispozici fotbalové hřiště, dětské hřiště, tenisový kurt, koupaliště s čističkou vody, kde se tedy v  letním období  můžete při horku zchladit v místním koupališti, občerstvit v místním stánku s občerstvením, zasportovat si nebo v klidu jen tak relaxovat a pak pokračovat  v cestě za poznáváním dalších přírodních krás v okolí.

Pro všechny návštěvníky obce a okolí je u nás řada atraktivních turistických tras a výletních míst, z nichž nejznámější je příjemné putování  údolím Bílého potoka do známé osady Šmelcovna, dále pak směrem na Veverskou Bítýšku, odkud se můžete svézt parníkem po Brněnské přehradě až do Brna a  při cestě se ještě můžete stavit na hradě Veveří nebo jet až do přístaviště a návštívit nedalekou ZOO či jiné zajímavé památky v krajském městě Brně.

Pokud jste náročnější cestovatel, jistě uvítáte možnosti cestování po Jižní Moravě.

Každému poskytne jistě alespoň základní návod mapa a cyklomapa obce a okolí, která ukazuje důležité zajímavosti v obci a návaznosti na okolní cyklostezky a okolí.